Nyheter - AGROHEST

Lektioner och träningar 
Lektioner kan ridas på gården i Långsrum (paddock), Strokkurs Islandshästförenings anläggning eller hemma hos dig.
Hör av dig med en förfrågan om du är intresserad av att Louise kommer hem till dig för lektioner eller kursdag.

Sommar - resa till Island
Varje sommar arrangeras en ridresa i samarbete med Haeli hestaferdir og hrossaraekt. Vi rider med flock i fantastiskt landskap. Välkommen att följa med på sommarens äventyr. 



Projktledning - Hästnäringen
Just nu arbetar Louise i huvudsak med projektledning inom hästnäringen. Projekt som arbetas med just nu är
- Skitsmart, ett projekt som arbetar med fokus på information - och kunskapsspridning i frågor runt hästgödsel. Projektet drivs på uppdrag av HNS, Hästnärings Nationella Stiftelse. 
- Mönsterås Horse Arena, förstudie/projektering av ett nytt stort hästområde i Mönsterås med bland annat världens första permanenta inomhusovalbana. Projektet drivs av Strokkur Islandshästförening.  

Mönsterås Horse Arena - Häradsvallen
I slutet av 2016 fick Strokkur Islandshästförening den glada nyheten att Kustlandet har beviljat ansökan om en förstudie/projektering av en ny hästanläggning i Mönsterås. Louise kommer arbete som projektedare i detta projekt som löper till mars 2019. Detta är ett samarbetsprojekt mellan alla de hästföreningar i kommunen med intresse av denna anläggning. 
För att läsa mer projektet besök Kustalndet hemsida eller kontakta Louise . 
http://www.kustlandet.com/sv/projekt/beviljade-projekt/view/43/monsteras-horse-arena---haradsvallen/ 


Islandsresan 2016  - ett nytt äventyr
Island bjöd som vanligt på en fantastisk vecka. Vi hade alla typ av väder. Då årets resa låg relativt tidigt på sommaren tog vi chansen och red genom den fantastiska dalen Laxardalur. Laxárdalur är en av de dalarna på Island där hästar strövar fritt på sommaren. Såhär tidigt har dalens alla hästar ej kommit ännu, vilket underlättar när man ska driva 100 lösa hästar i ett område utan vägar. 

Laxárdalur

                          



Frontryttarna och flocken är på väg även den "kam" som leder ner i Blönduós där vi hade väntande poliseskort för att få alla hästar och ryttare säkert genom stan. Inte varje dag som 120 hästar töltar förbi N1 (besinstationen) på riksväg 1. 

Nya häst
I oktober köptes Svali frá Thorlákshöfn som är Louise nya tävlingshäst. Under våren ska Louise och Svali ut och testa tävlingsbanorna tillsammans. Det blir en mjukstart men endast några tävlingstillfällen.

Resa sommar 2016
Sommarens resa är fullbokad

Nya priser
Från 1 oktober gäller nya prislista

Instagram
För kontiuerligt uppdatering av Louise Islandshästubildning/Agrohest följ AGROHEST på instagram

Sommar blir till höst 
Ett vackert minne från sommarens ridresa. Hästarna tar sig upp för en backe i Vatnsdal, och snart ska korsa väg 1 för att stanna på Sveinstadir för övernattning.   

 

Flyttat till nya gården
Nu är flytten gjord till nya gården, Långsrum. Stallet ska utökas med några boxar och sen kommer det bli full fart på gården. Padock finns redan, vilket direkt möjliggör lektionsridning -välkommen med din bokning. 

Islandshästar på TV - på Island
På Island har man en helt annan mediauppbackning gällande hästsport på TV. Här kan ni se ett program från tävlingen 'Their allra sterkustu' som är en tölttävling som tidigare gått på is, men nu inne i ridhus. Fantastiska hästar och ryttare.
http://www.ruv.is/node/902419
Finns tillgänligt fram till 5 september 2015.

Bilder från senaste tävlingen
Louise och Hugi var med på Strokkursmajkeppni - en rolig tävlingsform där man ska visa hästen från sin bästa sida. En tävlingsform som definitivt passar en häst som Hugi som blir allra bäst när han får gå lite fritt under längre tid. Det är också ett mycket bra tillfälle på att träna sig att tävla, då det inte är under så strikta former, vilket gör att man som ryttare vågar chansa lite mer. Det resulterar inte allt för sällan till att hästen presterar bättre, då ryttaren är mer avslappnad och kan fokusera på ridningen utan massa förväntnignar och nerver som spelar in.  
Foto: Malin Wengdahl





@agrohest
Nu finns Louise Islandshätutbildning på Instagram. Sök på användaren: agrohest


Våren på ingång...
Nu finns en nystartad Rid-och inspirationsgrupp i Mönsteråsområdet. Önskar du vara med? Även du utan häst kan vara med - då vi även har en helö del teoretiska träffar. Hör av dig via mail eller Facebook.

På gång under 2015
Under 2015 kommer verksamheten fortlöpa på ny gård i Mönsterås. Detta öppnar upp för mer flexibilitet vad det gäller träning av häst samt lektionsverksamhet. Flytten blir först till sommaren, och innan dess är det bland annat dags för den årliga ISLANDSRESAN. Det finns fortfarande platser kvar för den som vill uppleva Islandshästen i sin hemmiljö. Läs gärna årets sista nummer av Islandshästen där Marjolein har skrivit en artikel som beskriver väldigt bra hur det är att rida på Island, och fördelarna med att resa med de mindre researrangörerna. Av de som bokat in sig på resan hittils har fem av dem varit med på våra resor tidigare  - det tar vi som ett mycket gott betyg! 

  
 

Dags att boka nästa års resa till ISLAND
Info finns under fliken "resor till Island"

ISLANDRESA 2015
Inom de närmaste dagarna kommer info om nästa sommars resa ut på hemsidan. Datumen för nästa års resa är 5-12 juli.
För lite inspiration och bilder från tidigare resor - se längre ner på denna sida och även fliken "Resor till Island".
   



Lektionstillfälle på Kögenäs
Louise kommer till Kögenäs gård utanför Linköping söndagen den 26 oktober och har lektionstider kvar. Välkommen med din förfrågan.

Hugi och Louise på Gaedingakeppni
Louise och Hugi har nu tränat ett år tillsammans (med avbrott på fyra månader i vintras pga av graviditet) och ställde den 26 juli upp i Strokkurs Gaedingakeppni. Målet var att komma över 8,20 vilket lyckades. I uttagningen gick de ut på 8,26 i B-flokk och i finalen slutade de på 8,23 vilket resulterade i en första plats. Förutom förstaplatsen fick de även ta emot tävlingens feather price - vilket är det hedersvärda priset för god och harmonisk ridning. 

"Det priset smäller för oss högre än förstaplatsen. Målet med min ridning är att det alltid att det ska ske under schyssta förhållanden för hästen, och att vi ska kunna presentera tillsammans med god kommunikation. Hugi och jag har under detta år nu börjat lära känna varandra, och vi passar mkt bra ihop. Jag rider med fördel hästar med mkt frammåtanda då min största tillgång som ryttare är gott ledarskap och mitt lugn - och tack vare hans naturliga energi och styrka så tror jag vi är en perfekt match. Varje träningspass med honom är alltid superkul, vilket jag också tror är en förutsättning för att man ska lyckas på tävlingsbanan"  /Louise


På Strokkurs tävlingar får man alltid en ros när man vinner.

Island slår en med häpnad igen och igen...
Ännu en resa med ett suveränt gäng har gått till historien. I år blev den längre ridresan lite kortare vad det gällde ridningen- fyra dagar i sadeln. Detta för att även hinna med en dag på Landsmót Hestamanna, en hästfest som inte går av för hackor! Vilka hästar vi fick se - en fyraåring med 10 för tölt är inte något man ser varje dag. Trots att års resa blev en dag kortare med hästarna, har den kanske gett ännu fler intryck av det isländska landskapet då vi hann se stora delar av ön under denna vecka. För att komma ner till södra Island och Landsmót åkte vi vägen Kjölur, över heden, där fåren från bl.a. Haeli tillbringar sommaren. Vi stannade sedan i oasen Hveravellir mitt på höglandet där det fanns möjlighet för bad - då vädret var i det kallaste laget var endast två modiga och hoppade i. Vattnet var rykade hett, och "badflickorna" hävdade att det inte var ens var kallt i snålblåsten efteråt när de skulle byta om utomhus.
Men hästarna på ridningen är nog ändå det som ger mest intryck under en sån här vecka, att få uppleva Islandshästen i sin hemmiljö är något alldeles sepciellt. I år var det 95 hästar med på turen.   

GPS- karta från Agneta Axelsson (Tack !) över årets ritt.


Det blev en hel del ridning på några av Islands svarta stränder


Alla hästar står uppställd bort från vinden vid ett av stoppen.


Flocken i full fart


Noga med att alla hästar har skor - här har någon tappat en och behöver en ny


Två modiga på Hveravellir


Alla hästar i väntan på att nästa etapp ska starta


Sista etappen gick över Húnavatn. Att krama ur strumporna ( & ridbyxor) var en nödvändighet efter den sträckan.


På Kjölur. Höglandet är kargt men vackert.  

Island 2014
Den 29 juni är det dags för årets långre ridresa. I år är det fyra av deltagarena som är återkommande (tre av dem i med för tredje gången). Alla som arbetar runt resan tycker det är jätteroligt när kunder väljer att återkomma - då känns det som om vi nått vårt mål - att varje resa ska vara ett minne för livet och något man vill göra om och om och om igen....
   

Ljósrit från Kögenäs
Den 17 maj föddes ett stoföl som nu heter Ljósrit från Kögenäs. Mamma är vårt sto Lóa frá Vatnsleysu och Ljósrit är hennes första föl i våra ägor. Hon har fyra avkommer sedan tidigare. Pappa till Ljósrit är den högt bedömda Thokki frá Kyrhólti som Louise haft som favorit sedan hon såg honom på Landsmót för många år sedan. Ljósrit är ett föl med mycket energi, och förhoppningarna är att hon ska bli en bra tävlingshäst -  framförallt i töltgrenarena då både Lóa och Thokki har 9 för tölt.


   

Islandsresa 2014 - info ute
Nu finns äntligen alla information om sommarens Islandsresa under fliken Resor till Islands. I år är det ju desutom Landsmóts år och därför har vi nöjet att i år göra en resa som inkluderar både ridning, fantastiska naturfenomen och Landsmót Hestamanna - en resa du helt enkelt inte får missa!

  


Hugi
Louise köpte i somaras en ny träningskompis, valacken Hugi vom Forstwald. Han är elva år och en häst med mycket energi. Hugi är den häst Louise kommer att satsa på för tävling i framtiden. I början av september ställde de upp i Dyggurs regionala tävling för prova på att rida på bana tillsammans. Tävlingen ledde till att Louise och Hugi kvalade till A-klass i fyrgång och vann klassen.
  
 
Islandsresa 2014
Inom kort kommer information om sommarens resa läggas ut på hemsidan. Resan brukar snabbt bli fullbokad, så vill du vara säker på att få informationen så snart den finns tillgänlig skicka ett mail till Louise@agrohest.se så får du ett mail samtidigt som informationen om sommarens resa publiceras på hemsidan.

Följa ritten på Island
Tack Agneta Axelsson, som har varit med två år på ridtur på Island, och som skickade dessa häftiga GPS bilder över våra ridrutter. Vi har några alternativa vägar vi kan rida runt Haeli, och försöker varje år avgöra vilken sväng som har de bästa förutsättningarna för att ge deltagarna en vecka full med variende natur och äventyr.

 


De två bilderna ovan  är bild från ridturen 2012


Denna GPS är för rutten 2013 och nedan är "riktiga" bilder för hur vi hade det på ritten....


 








Foder - teoriträffar i Mönsterås
Under tre tillfällen i höst träffas vi för att diskutera foder. Målet med denna kurs är att du ska få kunskap att lägga upp foderplaneringen för din häst för att den ska kunna prestera och må så bra som möjligt. Varje tillfälle är ca. 2 timmar. Vi kommer att gå igenom saker som;
- hästens fodersmältning och fodermedel
- hur man räknar foderstater
- hullbedömning och foderhygien/foderhantering
Vi drar igång v. 45. Intresserad? Skicka ett mail till Louise@agrohest.se så får du ett infoblad skickad till dig.




Lektioner i höst i Linköping
Under några söndagar i höst kommer Louise ge lektioner på Kögenäs gård utanför Linköping. Några platser finns kvar, hör av er om ni vill höra om lediga tider och bokning av plats.
 
FEIF utbildningsseminarie
Louise var under tre dagar i början av september på FEIFs utbildningsseminarei i Uppsala. 75 instruktörer och domare från olika delar av världen träffades för under nästan tre dagar utbyta erfarnheter och diskutera tränings-och instruktörstekniker. Tävlingsformen Tölt in Harmony demonsterades och frågan väcktes om möjlighet att ha tävlingsgrenar separerat för olika utbildningsnivåer/åldrar på hästarna?! Det skulle innebära att unghästar tävlar mot unghästar och äldre hästar mot äldre hästar. Detta för att man inte ska lägga för mycket krav på den unga hästen då dagens tävlingssystem gör att alla hästar har samma krav på sig, oavsett ålder eller utbildningsnivå. En spännande tanke där fortsättningen kräver mycket arbete och gemensamma beslut om vad vi ska kräva av våra hästar i olika åldrar.  

Island från hästryggen 2013
Nedan ser ni ett smakprov från sommarens resa. Den isländska sommaren var i år lite kallare än vad vi är vana vid i början av juli. Trots lite fler tröjor så bjöd årets ridvecka på många fantastiska vyer och upplevelser. 97 hästar var med på sommarens äventyr som gick genom dal, hed och vatten.




 


 

 

Island ridresa 2013....
Sommarens resa är fullbokad och den 1 juli sätter sig årets ressenärer i sadeln på deras första kilometrar genom det isländska landskapet.

Några av gårdens hästar under midnattssolens ljus. 


Strokkur Islandshästförening - hemmabana i Mönsterås
Strokkur Islandshästförening är en förening som siktar frammåt. Louise blev i januari invald i styrelsen och försöker dra sitt strå till stacken för Islandshästsverige. Det är alltid kul att få vara med och jobba tillsammans med driftiga personer som det finns många av i Strokkurs organisation. Helgen den 8-9 juni är det Ostmästerskapen, klubbmästerskap och SM -kval, och det kommer komma runt 90 ekipage som under två dagar tävlar på Häradsvallen. 

Den 24-25 augusti anordnar Strokkur Gaedingakeppni SM. En tävlingsform som växer mer och mer i Sverige, som man länge tävlat på, på Island. I Gaedingakeppni är det hästen som tävlar och vinner. Domarna dömer endast långsidorna och man får rida både på ovalbanan och passbanan under sitt program. Strokkur har en kvaltävling kvar i juli för den som vill försöka kvala till SM eller bara pröva på denna tävlingsform. 




Dataprogram lever ibland egna liv
Efter tre månaders strul går det återigen att komma in och redigera på hemsidan igen. Så för er som tycker det verkar ovanligt lungt på denna sida - där har ni svaret.

Tölt in Harmony (töltfimi)
Tölt in Harmony är en ny tävlingsform som introduceras både på Island och i Sverige vars syfte är att främja  hästvänlig ridning av våra hästar. Att hästarna ska vara välutbildade och väl förberedda för uppgiften när de kommer till en tävling. Bedömningen utgår från den klassiska utbildningsskalan och kräver mer ridbara och välutbildade hästar för att komma upp i höga poäng.

Klassiska utbildningsskalan
1 - Takt
2 - Lösgjordhet
3 - Kontakt
4 - Schwung
5 - Rakrikning
6 - Samling

Dessa steg är sammanlänkade och kan ibland byta plats med varandra, detta är alltså inte en statisk trappa och det betyder inte heller att den ena steget behöver vara helt perfekt innan man går vidare till nästa.

Grenen provreds på första deltävlingen av Vintermäskterskapen på Strömsholm och kommer under de andra två deltävlingarna på vintermästerskapen tävlas i på riktigt. Riktiga höjdarekipage är inbjudna att delta. Denna tävlingsform kräver mycket av både ryttare och häst. Domarna måste också vara skickliga och ha förmåga att värdera ekipage utifrån en annan skala än vad de är vana vid. Den traditionella domarhandledningen för sporttävlingar (FIPO) har ju andra kriterier som domarna ska döma utifrån. I denna tävlingsform krävs nästan att domarna också är skickliga instruktörer, och vana att se hästar och reflektera utifrån denna skala. Lösgjordhet kommer ju tidigt i utbildningsskalan, vilken innebär att hästar som inte är lösgjorda, hur mycket aktion de än har, kan alltså inte komma upp i höga poäng. Tölt in Harmony rids i ett ridhus eller padock, och inkluderar stora och små volter, och ridning på diagonalen.

Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen av denna tävlingsform, och att ha hästarnas välmående i fokus är något som förhoppningsvis tilltalar alla som umgås med hästar!

Saluhäst
Glitra från Kögenäs är till salu för ett fördelaktigt pris. Hon finns i Mönsterås för provridning. Läs mer om Glitra under fliken Till Salu


Nya året har startat
Loa fra Vatnsleysa anlände (trots allt för halt väglag för att egentligen ge sig ut med hästtransport) ikväll till Kögenäs. Resan från Eskilstuna gick bra och i morgon ska hon få träffa sina nya hagkompisar. Inatt får hon vila i en box i stallet. Det ska bli spännande att få följa de framtida avkommorna, och givetvis de som redan är födda. Som stoägare är ju önskan att alla avkommor kommer till avelsvisning. Vi får hoppas och se vad ägarna till hennes tidigare avkommor bestämmer sig för att göra. 



Brak från Stenholmen som var den häst Louise bland annat hade på B-instruktörsutbildningen och examinationen är såld och bor numera några mil bort på Uggletorp Islandshästanläggning. 

Brak i stallet i Kögenäs strax innan hon flyttade. 

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
Alla nya och gamla kunder önskas en god jul och ett gott nytt år. Tack för detta roliga år  - ser fram emot allt det som 2013 har att erbjuda.



Nya året kommer att börja med att åka och  hämta hem Lóa, nya avelsstot, från Eskilstuna. Hon har gått där med sitt föl, men ska avvänjas nu vid årsskiftet. Fölet var redan sålt när vi köpte Lóa och kommer därför åka också åka hem till sin nya ägare.  

Den längre ridresan till Island i juli är som alltid en av årets höjdpunkter. Bokningarna kom som vanligt snabbt in där sommarens datum presenterades. Nu finns endast fåtal platser kvar. Det är lätt av bli smittad av "Islands-sjukan" och vilja åka tilbaka igen och igen. Till sommaren är det tre av deltagarna som åker med för andra gången.  
  

Island 2013
Nu finns uppdaterad information om sommarens längre ridresa under Resor till Island.









Nytt avelssto - med 9 för tölt
För fortsatt avelsarbete har ett nytt avelssto införskaffats och kommer att anlända till Kögenäs i januari. Lóa frá Vatnsleysa är ett 4-gångssto efter välmeriterade föräldrar. Lóa´s pappa är Oður frá Brún och mamma Lizzy frá Vatnsleysu. Hon har fått 5 föl med sina tidigare ägare och kommer bara användas i avel. Det som gjorde att vi fastnade för Lóa är bland annat hennes bedömningssiffror där hon har 9 för tölt, 8,5 för spirit och 8,5 för helhetsintryck. Dessa tre egenskaper tycker vi är bland de viktigaste, sett till ridegenskaperna. Lóa är alltså ett uttrycksfullt sto med mycket bra tölt i alla tempon - goda gener för nya generationer av bra islandshästar!  





Louise på fortbildning
Under 4 dagar i början av augusti var Louise på fortbildning för ridinstruktörer som annordnades av Stuteri Stenholmen tillsammans med mästaren Þórarinn "Toti" Eymundsson. Tio aktiva instruktörer från olika håll i Sverige deltog, några med häst och andra endast som åskådare. Dagarna fylldes av diskussioner, lektioner och övningar. Deltagarna åkte hem med mycket inspiration och energi - redo att ta sig an höstens elever.


Toti hemma på Hólar där han undervisat i många år.
   

Ridresan på Island 2012
Årets ridresa är nu till historien. Ett fantastikst äventyr med många mil i sadeln. I år var inte mindre än 118 hästar som vi hade följe med genom det isländska landskapet. Nedan följer ett urval av bilder från sommarens äventyr.








Besök på en av Islands mest framstående avelsgårdar, Vatnsleysa.
Ägaren Bjössi visade oss sina bästa hingstar.



Lord frá Vatnsleysa, den nya storstjärnan visade upp sig. 
Han är son till det kända Lydía frá Vatnsleysa (e. Glampi) & Þóroddur frá Þóroddsstaðir.
Lord är fem år och bedömdes i år yill 8,25 som fyrgångare.


Även den gamla stjärnan Glampi frá Vatnsleysa, nyligen hemkommen från
gårdvisningen på Landsmót, vet när det är dags att visa upp sig.



Flocken är på väg ner för berget.



Över denna bro klapprade många hästhovar.



















Boktips
BALANS TILL HÄST
- ryttarens sists av Susanne von Dietze



Susanne von Dietze som är sjukgymnast, dressyrryttare och instruktör har i denna bok lagt ihop sina kunskaper för att illustrera på ett lätt och förståligt sätt hur kroppens anatomi fungerar i samband med ridning. I boken finns en mängd övningar som ryttare kan använda för att bli mer kroppsmedvetna och förbättra sin sist och balans (både med och utan häst). Övningarna visas alltid med bildserier, vilken gör att det är lätt att följa och förstå.  

Susanne beskriver också vid ett flertal tillfällen vad instruktören egentligen menar med olika kommandon, och ger därigenom ett förtydligande både för ryttare och ett litet uppvaknande för instruktörer att det man säger till eleven kanske inte alltid uppfattas på det sätt man tänkt sig. I boken kombineras foton med tecknade anatomiska bilder vilken gör att ingen förkunskap krävs för att kunna ta till sig bokens innehåll. Denna bok är ett mycket bra komplement för alla som undervisar i ridning, men även för ryttare som vill få mer förståelse för sin sits och betydelsen av kroppens olika positioner för att uppnå balans till häst.